Water Strider – Su Örümceği


Başlıkta Türkçe isim olarak su örümceği dedim fakat bu hayvan aslında bir örümcek değil. Uygun kelime bulamadım. Başlangıçta adı water spider yani su örümceği olarak kabul edilen bu hayvanın familya araştırmaları yanısıra diğer örümcekler ve böceklerle karşılaştırılması sonucunda spider yerine strider denilmiş ve işler tatlıya bağlanmıştır. Strider, uzun adım atan, atlayıcı gibi bir anlam taşımaktadır. Aşağıda resimlerini gördüklerimiz de su böceği olarak biliniyor. Normal böceklerden farkı suda da yaşayabilmeleri. Bizim strider’ımız bunlardan da farklı.



Zaten hepimizin bildiği gibi :) örümceklerin en belirgin özelliği 8 bacaklarının oluşu. Bu hayvan bir su böceğidir. İsmi Japoncada “mizusumashi” olarak geçer. Bu kelimenin anlamı da su temizleyicidir. Tabiki en doğru cevabı bir entomolojist verecektir, şahsen ben bu hayvanların suyu temizleyip temizlemediğini bilmiyorum ama olasıdır. Ya da eğer bu böcekler sadece temiz sularda yaşıyorsa, böyle bir isim verilmesine de neden olmuş olabilirler.

Birkaç santimetre boyunda olan bu böceklerin 6 bacağı ve 2 anteni vardır. Kimisi kanatlara sahiptir. Su üstünde yürüyebilen water strider’lar, yüzeyde buldukları küçük böcek ve larvaları yiyerek beslenir. Hareket ve titreşime karşı çok duyarlıdırlar. Bu yetenekleri sayesinde avlarının yerlerini tespit ederler. Kurbağa, balık ve kuşlar için de yem olma özellikleri vardır. İnsanları ısırmazlar. Su üzerinde dalgaya karşı uzansanız bile, hehehe
Su üstünde yürürlerken yüzey gerilimini kullanırlar ve ıslanmazlar. Bacakları, suyu iten mikroskobik kıllarla kaplıdır. Bunların kuru kalması şart. Eğer kıllar yağlanırsa veya deterjanla ıslatılırsa, böcek su üstünde yürüyemez ve batar. Her kıl 3 mikrometreden daha kısadır. Bir insan saçı ortalama olarak 90 mikrometre genişliğe sahiptir. Bir olimpik patencinin kıvraklığına sahip böcek, batmamak için yağmur damlalarından da kaçabilir. Suya batarlarsa da vücut ağırlıklarının 10 katı bir güç uygulayarak tekrar yüzeye çıkabilirler.

0 yorum:

Yorum Gönder