Kelebekler ve Tırtıl Halleri

İtici ve çirkin tırtılların büyüleyici güzellikteki kelebeklere dönüştüğünü hepimiz biliriz. Bu başlıkta bunlardan 10 tanesini ele alıp biraz yakından inceleyeceğiz. Hayvanların Türkçe isimlerini bulmakla uğraşmak istemedim çünkü hiç isim verilmemiş olabilir. Ben kendim çevirisini yapsam da biraz komik olacak, o yüzden sadece İngilizce isimlerini kullanıyorum.
The Tiger Swallowtail

Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu bölgelerinde bulunan bir tür. Kanatlarını görünce neden tiger (kaplan) dendiği anlamak kolay
Bu güzel hayvanın ilk halini görmek ise şaşırtıcı olan kısım. Genellikle dal veya yapraklarda yatarak vaktini geçirir. Çok tatlı bir yılana benziyor =) Özellikle ikinci fotoda gözleri kalemle çizilmiş gibi.



The Common Nawab

Bu kelebek türü tüm Asya’da görülebilir. Kanat genişliği 10cm’yi bulabilen ender türler arasındalardır. Çok hızlı uçarlar. Tırtıl evrelerinde ise oldukça korkunç olduklarını söyleyebiliriz.

The Evening Brown

En renkli kelebeklerden bir tanesi değil ancak kanatlarındaki göze benzer noktolarla birlikte sahip olduğu mozaik gerçekten hoş. Göze benzer noktalar yırtıcı hayvanları şaşırtarak kelebek için savunma mekanizması görüyor. Avustralya’da yaşarlar ve karanlık çökmeden hemen önce çalılıklarda görülebilirler. Tabi ki tırtıl aşamalarında nerede görebileceğimiz çok önemli değil, zira ben pek meraklı değilim =)

The Malachite Butterfly

İsmini, parlak bir yeşil renge sahip olan malakit adındaki bakır taşından alır. Nedenini üstteki resim gayet açık bir şekilde anlatıyor. Amerikan’ın merkezi ve güney kesimlerinde sıklıkla görülürler. Kuzeye gidildikçe izleri kaybolur. Garip huyları olan bir hayvandır. Çünkü çiçek nektarlarını yerler. Bunun yanısıra yarasa gübresi, ölü hayvanlar ve çürük meyvelerle beslenirler. Tüm bu pisliklerden ortaya göz kamaştırıcı bir güzellik çıkıyor.

Great Purple Hairstreak

Amerika’nın güneyinden güzel bir kelebek. Neden purple (mor) demişler bilinmiyor. Çünkü üzerinde hiç mor yok. Bu yüzden Great Blue Hairstreak diye de bir alternatif isimleri var.
Larvaya benzeyen tırtıl hali, tırtıllar içinde en ağır olanlardandır.

The Eastern Black Swallowtail

Kuzey Amerika’nın hemen hemen her yerinde görülebilir. Aynı zamanda Oklahoma’nın resmi kelebeğidir. Genellikle bahçe bitkileriyle beslenir. 8 ila 11 cm arasında bir boya sahiptir. Arka kısmındaki kırmızı noktaların, göze hoş gelmesinde önemli bir etkisi olsa gerek. Bu kelebeğin bir diğer özelliği de tehlike anında osmetrium (yılan diline benzeyen çatallı bir beze) ile düşmanları engelleyen bir koku salması.
Tırtıl ise kaplana benziyor. İyi ki ebatları çok büyük değil.

The Morpho Nestira

Morpho kategorisine sokulan bu kelebekler gerçekten harika. Güney Amerika’da bulunurlar ve yeterince büyük olan bu kelebeklerin kanat boyları 20 cm’ye kadar ulaşabilir. Meksika’dan Venezuela’ya kadar kanunla korunmaktadırlar ve kavanoz içinde satılmamalıdır.
Tırtıl şekli biraz fazla iğrenç gibi

Magellan’s Iridescent Birdwing

Sadece Tayvan’da görülebilen ender türlerden bir tanesi. Bu türden dünya üzerinde yaşayan 2000 tanesinin kaldığı düşünülüyor. 500 kadarı da büyük ihtimalle koleksiyoncularda olabilir. Kanatlarındaki sarılarda bulunan mavi-yeşil karışımı çizgiler, sahip olduğu çekiciliğin önemli nedenlerinden.
Ama tırtıl halini incelemenin pek de lüzumu yok.

Orange-barred Sulphur

1920′lerde atalarının seçtiği Florida’da yaşarlar. Başka bir Amerikan eyaletinde veya ülkede görülmemişlerdir. Uluslararası koruma altında olan bir hayvan. Yani eğer onu görmek istersen gideceğiniz tek yer belli.
Bunun tırtılı bana pek de korkunç gelmedi ama kiminin kabusu olabilir bilemem. :)

The Monarch

Bu kelebek türü çoğu yerde bilinir ve tanınır. Çünkü çok uzun yolculuklar yapabilirler. Amerika’nın kuzeyinden güneyine kadar oldukça büyük bir mesafe katederler. Bu yolculuk genellikle Ağustosta başlar ve ilk baharda sona erer. Aslında Monarch’ların ömrü yalnızca 2 ay (tamamiyle geliştikleri andan itibaren). Fakat yazla beraber bir uyuşukluk haline giren bu hayvanlar ömürlerini 7-8 aya kadar çıkarabiliyorlar. İlk baharın başlangıcında da yumurtlamayı ihmal etmiyorlar.
Tırtılların son zamanlarda Bermuda’da görüldüğü olmuştur. Bunun nedeni, bitki özlerinin ve sabit yiyeceklerin orada daha çok bulunmasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder