En Büyük Örümcek – Goliath Birdeater

Bu konuyla ilgili olarak Manchester Üniversitesi elemanlarının bir çalışması olmuş. Dr Paul Selden’in bu konuyu tamamen çözdüğünü ileri sürüyorlar. Yaptıkları araştırmalarda deniz akrebi denen bir yaratık bulmuşlar ve incelediklerinde örümceklere benzetilebileceğini fakat bu yaratığın kesinlikle bir örümcek olmadığını söylüyolar. Bacakları 50 cm olabilen bu hayvan 1980′de Arjantin paleontolojist Mario Hünicken tarafından keşfedilmiş ve bir örümcek olarak kabul edilmemiş.
Bugün itibariyle bilinen en büyük örümcek bir tarantula cinsi olan The Goliath Birdeater, Theraphosa leblondi ismindeki tür. Güney Amerikaya doğal bu örümceklerin bacaklarının boyu 30 cm’e ulaşabiliyormuş. Yalnız ismi yanıltıcı bir hayvan. Gerçekte kuş yemiyormuş. Ben de yanılmıştım ilk okuduğumda. Cırcır böcekleri, solucanlar, fareler ve kertenkeleler gibi hayvanlarla besleniyor. Büyük resmine bakmak için buraya tıklayabilirsiniz. Goliath Birdeater, yetişkin bir fareyi yakalayıp öldüren ve yiyebilen birkaç tarantuladan bir tanesi.
Örümcekler protein deposudur. Venezueladaki Piaroha kabilesi Goliath Birdeater örümcekleri toplayıp kömürde pişirir ve yerler. Örümceğin dişlerinden ve zehir kesesinden uzak durma konusunda oldukça dikkatlidirler. Zehir aktarmak için kullanılan bu dişleri daha sonra kürdan olarak veya av bıçağı yapmak için kullanırlar.
Bu örümceğin dişi olan türleri 6 ila 14 yıl arasında bir ömür sürerler. Erkek olanları ise genellikle ergenlik sonrası ölürler ve 3-6 yıl arasında bir ömre sahiptirler. Renkleri siyah ve açık kahverengidir. Bacaklarında da küçük renkli işaretler vardır. Gövdeleri, karnı ve bacakları kıllı hayvanlardır. Bayan türleri 2 aylık kuluçka dönemlerinde 100 ile 400 arasında yumurta doğurabilir.
en büyük örümcek

Vahşi Goliath Birdeaters’lar derin oyuklarda yaşarlar ve genellikle bataklık gibi yerlerde görülürler. Rahatsız edildiklerinde bir tıslama sesi çıkarırlar. Isırarak ve tüylerini yayarak kendilerini savunabilirler.
Bu örümcek türü de diğer tarantulalar gibi insanlara zararlı, fakat zehri bizim için pek etkili değil. Isırığı, biraz rahatsızlık ve birkaç saat içinde geçecek olan bir şişlik meydana getirir. Fakat örümceklere karşı alerjiniz varsa öldürücü olabilir. Ya da yara iltihap kaparsa.
Goliath Birdeater da doğasındaki vahşiliğe ve ısırma isteğine rağmen, diğer pek çok örümcek gibi ev hayvanı olarak beslenebiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder