Böceklerin Dünyasındaki Vahşi Ölümler

Böceklerin dünyasında ölüm, çok çabuk ve zalim olabilir. Ama bu acımasızlığın yanında ihtişam ve güzellik de yer alabilir. İlk bakışta korkunç görünen bu fotoğrafları, lütfen tüm ön yargılarınızdan bağımsız olarak incelemeye çalışın.

    Dikkat: Fotoğraflar, hassas kişiler için uygun olmayabilir

Arkanı Kolla
“Nitekim, kötülükler içinde en müthişi olan ölüm, bizim için hiç birşeydir. Çünkü biliriz ki, var olduğumuz zaman ölüm yoktur, ölüm olduğu zaman da biz yokuzdur.” – Epicurus

Bu Robber (soyguncu) sineği muhtemelen, masum bir kanatlı böcekten yaşamını çaldığı için böyle bir isim almış. Gördüğünüz anda, kurbanı felç eden enzimleri içeren tükürüğünü avına şırınga ediyor. Enzimler sonra, avın iç taraflarını eritir ve sinek beslenmeye hazır hale gelen lapayı, hortum boyunca dışarı emebilir.
Yeniden doğuş?
“Ölüm, yaşamın ilk nefesiyle, yaşam ise ölümün tek bir dokunuşuyla başlar.” – John Oxenham

Bu sineğin ölümü, kibirli değildi. Gelecek nesil yeni kurtçuklar için o, sadece lezzetli bir abur cubur olarak görülüyor.

Havada yemek

Bir spider wasp (örümcek yabanarısı), uçuyor halde olmasına karşın, avını yırtmaya devam ediyor. Bu ava daha önceden saldırmıştı ve onu ölmesi için bırakmıştı. Sonradan avını bıraktığı yere dönüp yemeye başlarlar. Doğa, zalimliği de barındırır. Ancak yenen hayvan için üzülmeye gerek yok, geldiği yerde fazla sayıda var.
Kurnazca bir kılık değiştirme
“Eğer doktorum bana yaşamak için sadece 6 dakikam kaldığını söylerse, kara kara düşünmez, biraz daha hızlı yazmaya koyulurdum.” – Isaac Asimov

Resimdeki örümcek kendini bir çiçek gibi göstermeyi başarıyor ve buna aldanan kelebeği avlıyor. Başlangıçta, çiçek nektarının uzun ve gevşek bir kısmı gibi duruyordu. Ayrıca, o kelebeğin tamamını yiyecek.
Lavanta içinde ölmek
“Yarın ölecekmişsin gibi yaşa, hiç ölmeyecekmişsin gibi öğren.” – Mahatma Gandhi

Ölüm, sakin bir İngiliz bahçesinde bile sizi avlayabilir. Akıllara Agatha Christie romanları gelebilir Burada bir bahçe örümceğini, kendine kurban ettiği bir yabanarısını daha sonradan yemek üzere paketlediğini görüyoruz.
Son sıçrayış

Bir kurbağa, yavu örümcekler tarafından kemikleri sıyrılıncaya kadar yeniyor. Bir hayvan ölüyor ama diğer pek çok hayvan bu sayede yaşayabiliyor.
Dükkan senin olsun
“Yaşamak için bir sebebim var. Memnuniyet ölmektir.” – George Bernard Shaw

Bahçelerimiz yaprak biti ve uğur böcekleri ile paylaştığımız yerlerden biridir. Bir çok insan çocukların boyama kitaplarında bulunan bu uğur böceklerinin etobur olmadığını zanneder. Bu böcekler yaprak bitlerini yemeye bayılır. Hatta hiç doyduklarını bile hissetmeden bir bahçe dolusunu bile yiyebilirler.
Kamuflajla yakalama
“Ölüm korkusu, tüm korkular arasında en gayri meşru olanıdır. Çünkü ölmüş bir kimsenin herhangi bir kaza geçirme olasılığı yoktur.” – Albert Einstein

Yengeç örümceği için, böcekler dünyasının bukalemunu denebilir. Bir çok farklı türü, farklı şekilde kendini gizler ve bitkilerin arasında fark edilemezler. Burada sabırla bekleyen örümceğin, tuzağına düşen arıya yaptığı ilk saldırı, arının gördüğü son saldırı oluyor.
Yaşamdan önce ölüm
“Nasıl yaşamam gerektiğini düşündüğüm zamanlarda, nasıl ölmem gerektiğini öğrendim.” – Leonardo da Vinci

Yaratık filmini izlemişsinizdir. Muhtemelen Braconid yabanarısı, bu kült bilim kurgu filmi için bir ilham kaynağıydı. Arı, yavrularını büyütmek için bu tırtılı seçmiş ve onu felç ettikten sonra yumurtalarını içine bırakmış. Şimdi kozalar, zavallı tırtılın dışında pupa evresine geçiyorlar. Yani canlanıyorlar ve evet, bu esnada tırtıl halen canlı.
Örümcek kadının öpücüğü?
“Ölüm, çok büyük bir macera olacak” – J.M. Barrie (Peter Pan)

Ölümün geldiği zaman çoğunlukla, her şeyin renklendiği andır. Böcek bu anı göremeyecek olsa bile, biz görüyoruz. Buradaki böcek sanırım bir sinek.
Vampir öpücüğü
“Yaşamlarımız süresince düşlediklerimiz ütopya. İdeal ise ölümümüzün meydana gelmesi.” – Victor Hugo

Burada bir damsel (küçük hanım) sineği, kendi türününün genç bir üyesine vampir öpücüğü veriyor. Fotoğrafın konusundaki vahşete rağmen, renkler ve her iki böceğin de güzelliği baştan sona parlıyor. Ölümün, böyle harikulade olabilmesi sizce de garip değil mi?
Dövüş kulübünün ilk kuralı
“Ömrünüzün yalnızca iki anı canlıdır. Biri dünyaya geldiğiniz, diğeri de ölümle burun buruna geldiğiniz an.” – Ian Fleming (You Only Live Twice)

Bir yaban arısı ve bu mavi hayvanın karşılaşmasından sadece bir galip çıkacak. Ölenin hayatı son bulacak ama belki de bu sonsuzluğunun başlangıcı olacak. Kim bilebilir?
Ölüm bir de misafir getirir
“Ölüm, hayatın doğal bir parçası. Etrafında bunu güce dönüştürenler için sevin” – Yoda

Bu ölü arı sineği, kendisinden çok daha küçük, onu yiyecek veya gövdesi üzerine yumurtalarını bırakacak olan bir böcek tarafından bulunmuş. Her ne yaparsa yapsın, bu arı sineğinin hiçbir parçasını israf etmeyecek.
Yemek hazır
“Ölüm çetesi, herhangi birinin kurabileceği çeteden daha büyük ve güçlüdür. Daima vardı ve daima olacak. Ölüm, adamım.” – Michael Marshall

Ölü bir yaratık, yüzlercesi için yaşam kaynağı olabilir. Bu doğal denge. Normal yaşam. Eski Mısırlılarda ölümden sonra yaşam inancı vardı ve 2 soru sorulacağına inanırlardı. İlk soru “mutluluk getirdin mi?” idi. İkincisi ise “mutluluğu buldun mu?”
Yemek yerken rahatsız etme
“Ölümden çok fazla korkma, onun yerine eksik yaşamdan kork” – Bertol Brecht

Böcekler sinirlenebilir mi? Hayvanlara insanı özellikler yüklemek çok da anormal bir durum olmasa gerek zira bu orkide peygamber devesi, yemeğini yerken fotoğraflanmasına bir hayli kızmış gibi bakıyor.
Şişelerce
“Korku, ölüm korkusu değil. Yakında öldüğümüzde, uzunca bir süre ölümsüz olacağız” – Benjamin Franklin

Bu sinek avına vahşice saldırır. Kurbanın bağırsakları birkaç saniye içinde çıkarılacak. Bir yaşamın ne kadar çabuk söndürülebileceği şaşırtıcı fakat bizden farklı olarak böcekler oburluk yapmazlar. Yalnızca hayatta kalmak için öldürürler ve bizler bu konudan hiç de sıkıntı duymayız. Veya duyar mıyız?
Yediğine dikkat et
“Eğer benden önce ölürsen, yanımda bir arkadaşımı da getirebilir miyim diye sor” Stone Temple Pilots

Daima dikkatli ol. :)

0 yorum:

Yorum Gönder