Ağa Takılanlar

Bir örümcek ağına takılıp kaldığınızı ve çaresizce kurtulmaya çalışırken örümceğin size doğru yaklaştığını hayal edin.
Aşırı hassas kişiler için uygun olmayan fotoğraflar bulunan bir başlık. Daha ileri gitmeden önce uyarıldınız.
Lunch
Böcekler için korkunç bir durum fakat kaderleri böyle ve bazı makro fotoğraflarla bu korkunçluğun içindeki güzellik de görünebiliyor.

Spider caught a MayFly
Tüm örümceklerin zehirli olmadığını söyleyerek başlayalım. Ebat da çok önemli değil ancak çoğunluğu (ki özellikle ülkemizde bulunanlar) bize zarar verebilecek türlerden değiller. Ama bildiğiniz üzere küçük böcekler için bu durum biraz farklı. :)
Come into my parlour- Best viewed large
Neden bu böcekler ağlardan kurtulamıyorlar? diye bir soru aklınıza gelebilir. Aslında kurtuluyorlar. Hatta yakalananların çoğu kurtuluyor. Fakat fotoğraflardaki gibi talihsiz olanlar nafile bir çaba içine giriyorlar. Eğer her küçük böcek bu ağlara takılıp kalsa, örümcekleri şişman hayvanlar olarak bilirdik.
Netted
Örümcekler ağlarını karınlarında bulundurur. Sıvı haldeki bu ipeksi madde oksijeni gördüğünde aniden katılaşır. Tüm örümceklerin ağı birbirinin aynısı değildir. Farklı kimyalarda farklı nedenler için kullanılırlar. Ev, kement, tuzak ve hatta atlayış kemeri yapmak için bile ağ üretebiliyorlar. Bu başlıkta konu olanlar, hepimizin bodrumlarında görebildiği bilindik ağlar.
Life On The Edge
Bazı böcekler kaçabildiği için şanslı sayılabilir. Fakat neden örümceğin kendisi ağına yapışmaz? Ağın bazı yerleri yapışkandır evet ama bazı kısımlar değildir. Ağın sahibi tabi ki nereye basacağını bilmektedir. Yoksa evet, örümceğin kendisi de kendi ağına yapışıp kalabilirdi. Şanslı olarak nitelendirdiğimiz böceklerin çoğu bu tür az yapışkan ağlara denk gelmiş ya da oldukça güçlü hayvanlardandır ki ağı koparabilsin.
Lunchtime
Çoğu böceğin bu ağ tuzaklarından kurtulabilmesine rağmen bazen bir ağda birden fazla böcek de takılıp kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda örümcek avlarından bir tanesini seçer ve bunu bir ısırık ile gösterir. Eğer bu durumu yamyamlığa benzetecek kimse varsa hata eder. Çünkü örümcekler böcek değildir. En bariz fark olarak böceklerin 6, örümceklerin 8 bacağı vardır. Ayrıca örümcekler kanatsız hayvanlardır. Kanatları da olsa, herhalde evden dışarı çıkmak bugünkünden daha tehlikeli olurdu :)
Entrapment
Isırmaktan bahsettik fakat örümcekler gerçekte çiğnemezler. Bizimki gibi dişleri yoktur. Dişlerini zehirlerini injekte etmek için iğne gibi kullanırlar. Yılanlarda olduğu gibi.
One lucky spider
Bir parmağınızı kaldırıp monitöre baktığınızda parmağı nasıl görüyorsanız, böcek de vücuduna giren zehirin etkisiyle sizin gibi görmeye başlar. Zehir, böceği öldürebildiği gibi felç de edebilir. Böceğin iç organları, zehirin etkisiyle sıvılaşır fakat dış kabuk bundan etkilenmez. Zehir, işini yaptıktan sonra örümcek de avını ağıyla sarıp sarmalar.
beetle stuck in spiderweb
Örümcek eğer açsa, malum sıvıyı içer. Eğer aç değilse daha sonrası için saklar. Eğer ağ üzerinde bir kanat veya bacak parçası falan görürseniz, emin olun böceğin geri kalanı örümceğe yem olmuştur.
Fly little wing...
Trapped in time
Hemen üstteki fotoğraf da örümceklerin koca bir ağacı yiyebildiğinin ispatıdır. :P İşini iyi yapan ağlara da örnekler verelim. Balıkçılıkla uğraşan arkadaşlar buralardan örnek alsalar iyi ederler.
Dance Of Death
caught in the web
Bir görüşe göre örümcekler, kuşlardan daha fazla böcek öldürmektedirler. Böceklerin binlerce yumurtladığını söylememe gerek yok sanırım. Bu nedenle örümcekler, kuşlara göre daha faydalı olan canlılardır dersek hiç de yanlış olmaz. Bir örümcek üzerinize gelirse çığlık atmaya lüzum yoktur. Eğer biz bir otobüssek, örümceklerin binmek istemeyeceği türden olduğumuz açıktır. Kendisinden kat be kat daha büyük olan bir canavara bulaşmak istemeyecekleri aşikar.
Örümcekler bizim ebatımızda olsalardı ne olurdu diye düşünebiliriz. Ne olacağını düşünmek de çok zor değil aslında:
Tricked

0 yorum:

Yorum Gönder