Tattoo Nedir

TattooKalıcı dövme deri katmanına özel dövme mürekkepleriyle dekoratif şekiller i işaretleme sanatıdır. Geçmişte hayvanların kimliklerini ve markalarını belirlemek için kullanılan dövme insanlar da ise vücutlarını dekoratif şekillerle süslemek amaçlı kullanılmıştır.Dövme dünya çapında uygulanan bir sanattır. Örnek vermek gerekirse; Ainu ve japonya da yerli insanlar yüz dövmelerini yaptırırlardı. Günümüzde ise Tamazgha ( Kuzey Amerika ) ve Yeni Zelenda da bunu uygulayan insanlar bulabilirsiniz. Önceki zamanlara bakılıcak olursa dövme daha çok aşiretler arasında yaygındı. Bu aşiretlerin varolduğu ülkeler ise; Polinezya halkı, Filipinler, Borneo, Mentawai Adaları, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Mesoamerica, Avrupa, Japonya, Kamboçya, Yeni Zelanda ve Mikronezya dır. Geçmişte her ne kadar sadece yerli halkın veya aşiretlerin kendilerini belirtmek için yaptıkları bir gelenek olsada günümüzde her kesim insan topluluğu arasında yaygın olarak dövmeci tarafından uygulanmakta ve her geçen popülerliği daha çok artmaktadır.

Çin Karakter leri Kullanılan Tattoo larÇin Karakteri

Çince karakterli tattoolar ( dövmeler ) hanzi ve kanji olarak ikiye ayrılır. Daha çok Asya Dövüş sanatlarıyla uğraşan savaşçıların yaptırdığı dövme çeşidir. UFC ( Nihai Mücadele Şampiyonası ) dövüşçülerinin çince ve japonca karakterlerle yaptırdıkları " Koei " Kan ve Mutluluk anlamına gelen dövmeleri çok ünlü idi. Sporcular arasında yapılan dövme ise " jiu - jitsu " japon sporu anlamına gelen yapılmaktadır. Ve en son filmlere konu olan " Hero " ( Kahraman ) dövmesi çince karakterli dövmelere birer örnek olarak kullanılır.
Farklı bir dilde dövme yaptırmanın güzel ve ilgi çekici tarafı olduğu kadar dikkat edilmesi gereken bir tarafı var ki bu da anlamı. Anlamını bilmediği halde sadece şekli güzel olduğu için dövme yaptıran bir çok insan var. Bunlar saçma, anlamsız yazılar olabilir veya bir slogan olabilir. Bu da sizi küçük düşürmenin yanı sıra başınıza dert bile açabilir.

Mask Tattoo


Mahkum Tattooları

Mahkumlar arasında yapılan tattoo ( dövme ) çeşitleri vardır. Bunlar çete sahipliğini göstermek, kendini ve becerilerini sergilemek, başarılarını, mahkumiyetlerini belli etmek amaçlı yapılır. Kendi kişiliklerini ifade etmek amaçlı kullanılan bu dövmeler belli anlamlara ve kodlara sahiptirler. Bu gibi dövmeler oldukça karışık kod sistemine sahiptir ve tanınmamış karakterlerle karmaşık şekilde yapılır. Sebebi ise sadece kendilerine ait olmasıdır.

İrlanda ve İngiltere de Mahkumalara Uygulanan Tattoo lar

İngiltere hapishaneleri de yapılan tattooların kısaca anlamı ACAB dır. Bu tattoo bir kelime ya da art arda yazılmış harflerden değil noktalardan sembolik küçük noktalardan oluşmaktadır. Bütün parmaklara ve parmakların eklemlerine uygulanır. Bazı noktalama tattoo ları yan yana geldiklerinde bir harf ya da şekil
oluşturur. Günümüzde radikal taraftarlar arasında yaygın bir şekilde kullanılmakatadır. Bu tattoo ya benzer harfleri kullanan ABAP lar vardır. Borstal ıslahevi sembolü sağ elin işaret parmağı arasında nokta koyularak yapılır. Islahevine girenlerin ve sürekli hapishaneye girenlerde görülür. Eskiden sol elmacık kemiği üzerine nokta koyulurdu. Bu nokta işareti ıslahevine girenlerin arasında bir statü ( sınıf ) işareti olarak kabul edilmiştir. Borstal ıslahevine girenlerin eldiven elinin tersi şeklinde bir tattoo şekli oluşur. 

Avustralya da Hükümlülere Yapılan TattooD Tattoo

Avustralya ya 1787 ile 1867 tarihleri arasında İngiltere den nakil olan mahkumlar da rezil manası taşıyan dövmeler vardı. Örneğin; D harfi olan dövme kaçaklar için kullanılırdı. Fakat zamanla tutsaklar kendilerine özgün tasarımları gizlemek için isyan ve alaycı mesajlar içeren dövmelerle kendilerini ifade etmişlerdir.

Kuzey Amerika da Suçlulara Yapılan Tattoo lar

Kuru KafaÜç nokta ile yapılan ve üçgen şeklinde olan tattoo genel de işaret parmağı ve göz altı çevresine uygulanır. Dövmenin üç bağlantısından herbiri bir ülkeyi  temsil eder. Biri El Salvador diğeri Guetamala ve en son noktada Hounduras. Gözyaşı dövmesi olan kişilerin önceden birini öldürdüğü ve bu sebepten hapiste yattığını belli etmek için yaptıtırılırdı.
Ortak kullanılan tattolar ise akraba ve çete üyesi olanlar ise saldırganlıklarını belli etmek için kafatası gibi sembolik dövmelerle kendilerini belli ederlerdi. Bir el ve saat dövmesi ömür boyu hapis anlamına gelmektedir. Bu da müeebet hapis yatan mahkumların kullandığı bir tattoo modelidir.
Tek yonca dövmesi yaptıran kişiler Ari kardeşlik ilişkileri yani hapis ve çete üyelerinin kullandığı tattoo lardır. Sık yonca dövmesi yaptıran kişiler Ari kardeşlikle bağlantısı olmayanlar anlamına gelmektedir. Bir çok yerde kardeşlik üyeliği olanlar genelde Nordic sembolleri ve ya Viking savaşçısı zihniyeti olduğunu göstermek için bu tarz dövmeleri tercih ederlerdi.

Rakam Tattoo

4 Nokta

Neustra Familia

14 numarası veya (::) dört nokta tattoo yaptıranlar Neustra Familia ( kuzey amerikada ki ispanyol kökenli çete ) çetesine bağlı olanların tattoo çeşididir. Bir çok farklı ırk ve geçmişe sahip olan Kaliforniya sokak çetesi üyeleri bağlı bulundukları eyaletin telefon alan kodlarından oluşan tattoo larla kendilerini ifade ederlerdi. Örneğin: 265, 698, 452.. gibi. New Mexico eyaletinde ki çete üyeleri de devletin alan kodu dan oluşan tattoo lar kullanırlar. Genelde yaygın olarak kullanılan devlet alan kodu 505 dir. Kaliforniya eyaletin de kullanılan alan kodları çok sık değişmesinden dolayı yapılan tattoo lar kısa sürede eski sayılabilir. Günümüz de bakıldığında telefon alan kodları tattoo olarak hala aktif bir şekilde kullanılmaktadır.


Rusya da Mahkumalara Kullanılan Tattoo lar

Gül Tattoo


Rusya da cezaevine giranlerin dövmeleri işledikleri cezalara göre yapılır ve karmaşık bir sistemi vardır. Sadece sembollerle uygulanır ve vücutta yapıldığı bölgelere göre farklı anlamlar taşır. Eğer bir çeteye yeni bir üye katıldıysa  göğüs üzerine gül dövmesi dövmeci tarafından yapılır.
Alın üzerine uygulanan dövmeler genelde zorla uygulanan dövmelerdir. Kişiyi aşağılamak amacıyla yapılır.  Mide üzerine yapılan dövmeler siyasi suçlar işlemiş kişilere uygulanırdı.
Sonuç olarak bu tarz cezai dövmeler bazen zorla bazende bağlı bulundukları
grupların emirleri gereği uygulanırdı.


Dört Suit

Göz Horus Tattoo

Maça: Hırsızlar için
Kılıç:
Kulüpler için. Daha çok eski savaşçılar yaptırırdı.
Diamonds:
Muhbirler için ( Bu tattoo genelde zorla yapılır. )
Kalpler: Cinsel sembol anlamında uygulanır.

Mısır Dövmeleri

Eye Of Horus: Göz, Düşmanlardan koruma
Anubis: Ölümden Koruma

0 yorum:

Yorum Gönder