Dövme Hakkında Sıkça Sorular Sorular

Dövme esnasında steril olması nasıl sağlanır?
Dövme yaptırmak güzel olmasının yanında sağlık açısından çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Dövme yaptırırken dikkat edilmesi gerekenlerin en başında stüdyonun temiz ve hijyenik bir ortam olması gelir. Eğer dövme yaptırmak istediğiniz stüdyo steril değil ve bu konulara önem vermiyorsa bu sizin için estetikten çok eziyete döner. Bütün bunların yaşanmaması için baştan önlem almanız gerekir.
Dövme yapılırken kişiden kişiye hastalık bulaşır mı?
Dövme deri altına iğneler yardımı ile boyaların enjekte edilmesi işlemidir. Eğer dövmeci her kullanımdan sonra değiştirmiyorsa kan yoluyla bulaşabilen hastalıklar vardır. Bundan dolayı kişiden kişiye hastalıklar bulaşır. Dövme yaptırmak için gittiğiniz dövmeci stüdyosu bu gibi konulara özen göstermiyorsa dövme yaptırmayın. Çünkü sağlık herşeyin önünde gelir.
Dövme yapılmadan önce neler yapılır?
Dövme yaptırmadan önce dövme yapılacak bölgenin temiz olması gerekir. Hijyen ve sterilize kurallarına önem ve dikkat edilmesi gerekir. Sebebi iğne yoluyla deri altına enjekte edildiği için mikrop kapma olasılığı olabilir.
Dövme yapılma esnasında çok canım yanar mı?
Acı daha çok göreceli bir kavramdır. Kimileri dövme yaptırırken hiç acı duymadıklarını, kimileri de çok acıdığını söyleyebiliyor. Sonuç olarak iğne ile yapıldığı için ufak ya da büyük bir acı hissi yaşanmaktadır. Canınızın acıması biraz da dövme yapan dövmeci nin elinin hafifliğine de bağlı olabilir. Kişi eğer konusunda uzman ise dövmenizin boyutuna bağlı olarak en kısa zaman da en az acı ile sonuca ulaşmasını sağlayacaktır.
Dövme uygulamasında hangi bölgelerde daha çok canım acır?
Dövme yaptırma işlemi estetik açıdan güzel bir görüntüsü olmasına rağmen kişilere göre az ya da çok acı veren bir uygulamadır. Örneğin boyun bölgenize yaptırmak istediğiniz de dövmecinin bu konuda uzman olması gerekir. Sebebi boyun bölgesinde bulunan sinirler iğne darbeleri ile zedelenebilir. Bel bölgesi de tıpkı boyun bölgesi gibi hassas bir bölgedir. Burada bulunan bir çok organ zarar görebilir.
Dövmede hangi boyalar kullanılıyor?
Dövme sırasında kullanılan boyanın temel maddesi istir. Ayrıca içerisine ek olarak çivit, kavrularak toz haline getirilen kemik tozu, bitkilerin özleri, antimuan tozu, safran ve kına eklenir. Bu malzemelerden dolayı dövme yapıldıktan sonra uygulama yapılan bölgede geçici kızarıklıklar oluşabilir.
Dövme alerjik bir durum oluşturur mu?
Dövme boyalar ile yapıldığından kişinin dövme yaptırmadan önce doktoru ile görüşmesi daha sağlıklı olur. Eğer kişinin normal yaşantısında alerji duyduğu herhangi bir şey varsa ozaman daha dikkatli olunmalı ve yaptırmadan önce gerekli önlemlerini almalıdır. Eğer dövme kişinin sağlığını tehdit edecek bir reaksiyona sebep olabilme ihtimali varsa sağlığını tehlikeye atmaması açısından yaptırmamalıdır.
Mevcut dövmeler kapatılabilir mi?
Önceden yaptırmış olduğunuz dövmeler zamanla güneşin etkisi ile silikleşebilir, dövmenizden sıkılabilir ya da yeni bir dövme modeli ile değiştirmek isteyebilirsiniz. Bunun için var olan dövmenizin üzerine yeniden dövme yaptırabilir ve kapattırabilirsiniz. Bunun dövmeci nin bu konuda uzman olması gerekir. Eğer kapatma işlemini orjinaline benzer bir şekilde yapamazsa dövmeniz kapanmayabilir ve görüntüsü daha çok bozulabilir.
Herkese Dövme uygulanırken yeni iğneler kullanılıyor mu?
Dövme deri altına boya enjekte işlemi olmasından dolayı iğnelerin tek kullanım olması kişiden kişiye hastalık bulaşma riskine yol açabilir. Bu sebepten dolayı dövme yaptırmadan önce dövmeciye iğnelerin tek kullanım mı? sorusunu sormanız gerekir. Eğer dövme stüdyosu bu gibi hijyen konularına önem vermiyorsa dövme yaptırmak sizin için estetikten çok eziyete dönebilir.
Dövme silme işlemi nasıl yapılır? ve Çeşitleri
Dövme sildirme, dövme yaptırmaktan daha zor bir işlemdir. En yaygın olarak kullanılan ve biline yöntem lazerle dövme sildirme işlemidir. Lazerle silinen dövmelerin tamamını çıkartabilmek için, dövmenin rengine ve boyutuna göre birkaç seans gerekebilir. En çabuk silinebilen renkler siyah ve siyah a en yakın renklerdir. Bunun dışında farklı dövme çıkarma çeşitleri de bulunmaktadır.
İzler dövme ile kapatılabilir mi?
Vücudunuzda yara, yanık ya da herhangi bir operasyon izleri görsel ve estetik açıdan kişileri rahatsız eder. Kişilerin kendine olan öz güvenini kaybetmesine yol açabilir. Bu tarz izleri dövme ile kolayca kapattırabilirsiniz. Yalnız dövme yaptıracağınız stüdyodan hijyen açısından çok emin olmalısınız. En nihayetinde bir yara üzerine yaptıracağınızdan dolayı steril malzemeler kullanılması çok önemlidir. Bir de yaranızın bulunduğu bölge düz bir bölge olmalıdır. Eğer yara yada ameliyat izi bombeli bir şekilde duruyorsa bu deriye dövme yapılması çok doğru değildir.
Dövme Yaptırmak da sakıncalı durumlar olabilir mi?
Dövme yaptırmakda herhangi bir sakıncalı durum yaşanmaz eğer dövme yaptıracağınız stüdyo hijyen kurallarını ihlal etmiyorsa. Kullanılan iğneden boyalara kadar hatta eldivenlere kadar dikkat edilmelidir. Stüdyo steril dövmeci de kurallara uyduğu sürece herhangi bir sakınca yaşanmaz. Dövme yaptırmadan önce bu soruları sorarsanız sağlıklı bir dövme yaptırmış olursunuz.
Dövme yaptırırken yaş önemli midir?
Küçük yaşlarda dövme yaptırmak ileride ki hayatı için istenmeyen durumlar yaratabilir. Özellikle 18 yaşından küçük olanlar sakıncalıdır. Ergenlik çağında olan gençlerin hem vücut yapıları hemde yaşının verdiği farklı fikirler olmasından dolayı çok fazla önerilmez. Tam gelişim çağında yapılan dövmeler de ileri zamanlarda deformasyonlar olabilir. Derinin genişlemesi dövmeyi de bozucaktır. Eğer küçük yaşlarda dövme yaptırmayı istiyorsanız ya anne ve baba eşliğinde yada onayladıklarına dair bir izn kağıdı olmalıdır.
Dövme modeli seçilirken nelere dikkat edilmelidir?
Dövme yaptırırken seçeceğiniz modelin ne olduğu yada neyi simgelediği çok önemlidir. Özellikle kalıcı dövmelerde buna daha çok özen gösterilmelidir. Şuanda ki fikirlerinize göre yaptıracağınız bir dövmeden ileride rahatsızlık duymamanız gerekir. Örneğin; Sevgililerin baş harfi yada ismani vücutlarına dövme yaptıran kişiler ileri yaşlarında o kişiden ayrılabiliyorlar ve sonrasında dövmeyi çıkartmaya yada üzerine kapatabilecek yeni bir dövme yaptırmak zorunda kalabiliyorlar. Tüm bunların yaşanmaması için iki kere düşünüp bir kere dövme yaptırmalısınız.
Dövme yaptırdıktan hemen sonra duş alınabilir mi?
Dövme yaptırdıktan hemen sonra suya girmek ya da su değdirmek sakıncalı olabilir. Dövme yapılan bölge hernekadar yara olmasada vücut yara gibi algılar. Sizde dövmenizin mikrop kapmasını ya da iyileşmesini geciktirmek istemiyorsanız dövme yapıldıktan sonra ilk bir hafta su değdirmemeniz ve dış etkenlere karşı korumanız gerekmektedir.
Dövme yaptırırken uygun mevsim hangisidir?
Dövme yaptırmak için en uygun mevsim hem bakımı hemde kullanımı açısından ilkbahar mevsimi en uygun mevsimdir. Yazın çok sıcak havalarda dövmeniz güneşe maruz kalırsa renklerinde bir deformasyon oluşabilir. Bu da dövmenizin çok çabuk bozulmasına sebep olabilir. Bütün bu sebeplerden dolayı ilkbahar da yaptırmanız uygun olabilir.
Dövme yapıldıktan dikkat edilmesi gerekenler ve bakımı?
Dövme yaptırdıktan sonra ilk bir hafta çok dikkat edilmelidir. Bunun sebebi dövme yapılan bölgeye iğneler yardımı ile boya enjekte edildiği için daha hassastır. Bir süre su ve güneşe maruz bırakılmamalıdır. Eğer su değdirirseniz suda olan mikroplar dövmenizin iltihaplanmasına sebep olabilir. Güneş ise dövmenizin renklerini soldurabilir. Dövme yapıldıktan sonra antibiyotikli kremler sürülerek tedavi uygulanabilir. Hatta çok sıkı olmamak kaydı ile bir bezle sarılabilir.
Dövmenin renklerinde bozulma yada solma olurmu?
Dövmenizin renklerinde herhangi bir solma yada bozulma olmaması için dikkat etmeniz gereken güneşin ışınlarına karşı korumaktır. Özellikle yaz aylarında dövmeniz birebir maruz kalacak bölgelerde ise güneşe çıkmadan önce yüksek faktörlü güneşten koruma kremlerinden iyice sürmeniz ve biraz derinizin kremi özümsemesini beklemeniz gerekir. İkinci dikkat edilmesi gereken nokta ise solaryum. Sonbaharda yada kışa dönerken kişiler daha bronz bir ten renklerinin olmasını isterler bunun için yapılması gereken tek işlem solaryumdur. Solaryum güneşe göre daha etkili ışınlar gönderir. Bu ışınlar dövmenizin solmasına neden olabilir. Bundan dolayı solaryum yaptırmadan önce dövmenize yapacağı etkiyi düşünüp öyle yaptırın. Dövmeler deriye uygulandığından kişiler yaşlandıkça dövmeleride onlarla birlikte yaşlanacaktır. Sonsuza kadar aynı renk ve şekilde durmasını bekleyemeyiz.
Dövme renkleri zamanla yeşil döner mi?
Dövmenizin rengini yıllarca dayanabilmesi ve bozulmaması için tıpkı saçınıza ya da elinize bakım yaptığınız gibi dövmenize de bakım yapmalısınız. Bakım yapılmayan dövmelerde renkler zamanla solabilir ve dövmeniz kısa sürede eski bir görünüme bürünebilir. Sizde dövmenizin uzun yıllar yeni gibi görünmesini istiyorsanız düzenli olarak bakımını yapmaya özen göstermelisiniz.
Geçici dövme
Geçici dövme hint kınası ile yapılan şekil ve resimlerin geneline verilen isimdir. Geçici dövme özellikle yaz aylarında sahil bölgelerinde tercih edilir. Özellikle bayanlar tarafından ilgi gören geçici dövme, ayak bileğine ve el üzerine daha çok tercih edilir. Önceleri sadece aşiretlerin kendi kabilelerini belirlemek için yaptırdıkları bu dövme zaman geçtikçe bir moda akımı haline gelmiştir.
Geçici dövme uzun süre kalır mı?
Geçici dövme, kalıcı dövme gibi çok uzun yıllar deride kalmaz. Bunun sebebi dövme deri altına iğne enjekte edilir, geçici dövme ise bunun tam tersine deri üzerine hint kınası ile uygulanır. Dayanıklılık süresi bu yüzden çok uzun değildir. Kalıcı dövme yaptırmak da tereddüt duyanlar için geçici dövme tam bir biçilmiş kaftan diyebiliriz.
Geçici dövme yapılış esnasında nelere dikkat edilmelidir?
Geçici dövme yapımında kullanılan malzeme hint kınasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken kınaya karşı vücut allerjik bir tepki verebilirmi? bunu öğrenmeniz gerekmektedir. Onun dışında geçici dövme, kalıcı dövme gibi deri altına yapılmadığından kişilerde çok aşırı tepkime yaratmaz.
Geçici dövme vücudun hangi bölgelerine uygulanırsa daha az tepkime gösterir?
Geçici dövmenin ana maddesi olan hint kınası bazı kişilerce allerjik tepkimelere yol açabilmektedir. El üzerine yada ayak derisi vücudun diğer bölgelerine göre daha dayanıklı olduğundan, kişinin eğer özel bir durumu yoksa allerji oranı daha az yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı sadece elinizi veya ayağınıza yaptırabilirsiniz.
Geçici dövme allerjik tepkimelere neden olurmu?
Hint kınası ile uygulanan dövme, allerjisi olan kişileri etkileyebilir. El ve ayak bölgelerine uygulandığında çok fazla etkilemeyen hint kınası, vücudun diğer bölgelerinde allerjik tepkimelere neden olabilir. Bu yüzden geçici dövme yaptırmadan önce hint kınasına karşı allerjiniz varmı diye baktırabilirsiniz.
Geçici dövme neden çabuk çıkmaktadır?
Geçici dövme deri üzerine hint kınası yapıldığından, kalıcı dövmeye göre daha çabuk çıkar. Bunun dışında dövmenizi kullanım koşulları vardır. Bunlardan biri güneşten koruma yöntemidir. Çıkmadan önce yüksek faktörlü güneş kremi sürebilirsiniz. Bu dövmenizin bire bir güneş ışınlarından etkilenmesini engelleyecektir. Ama en nihayetinde geçici dövme, kalıcı dövme gibi uzun yıllar dayanamaz.
Geçici dövme ile kalıcı dövme arasındaki fark nedir?
Kalıcı dövme ile geçici dövme arasındaki en belirgin fark; Kalıcı dövme boyalar ve iğne yardımı ile deri altına enjekte edilerek uygulanır, geçici dövme ise hint kınası ile uygulanır. Bu sebeplerden dolayı kalıcı dövme uzun yıllar kalabilir, fakat geçici dövme ancak bir kaç ay dayanma sürecine sahiptir.
Geçici dövmede hangi desenler tercih edilmektedir?
Geçici dövme de genel olarak tercih edilen modellerin başında sarmaşık desenleri gelmektedir. Kalın ve hatları belirgin olan dövme modeli hem çizim esnasında hemde görüntü olarak sıkça tercih edilen bir model. Geçici dövmede çok fazla gölgeli olan dövmeler tercih edilmemektedir.
Geçici dövme uygulaması esnasında acı verir mi ?
Geçici Dövme uygulama esnasında herhangi bir acı duymazsınız. Çünkü kalıcı dövme gibi deri altına iğneler yardımı değil, kürdan yada çizebileceğiniz bir araç yardımı ile uygulanır. Bu sebeple kişiye acı vermez. Sorunsuz bir şekilde dövme sahibi olabilirsiniz. Sonrasında herhangi bir iyileşme süreci olmadığından acısız ve ağrısız bir şekilde dövme sahibi olabilirsiniz.
Yarı Kalıcı Dövme Nedir ?
Yarı Kalıcı Dövme kalma süresi 5 en fazla 10 yıl süre ile kalan dövmelerdir. Kalıcı dövme görüntüsünde olan dövme, uzun süre kaldığında sıkılmaktan tereddüt edenler için tercih sebebi olacaktır. Yarı kalıcı dövme kısacası zamanla çıkabilecek bir dövme türü diyebiliriz. Tek dövmede hem kalıcı hemde geçici dövmeye sahip olacaksınız.
Uzun seneler durduğu bilinen dövmeler var mıdır?
Dövmenizin uzun yıllar dayanabilmesi için öncelikle dövmenizin kalıcı dövme olması gerekir. Onun dışında dövmeniz ister kalıcı ister geçici olsun eğer bakımı yapılmazsa kısa sürede deforme olucaktır. Dövmenizin bozulmasında ki en önemli faktör güneş ışınlarına nemlemdirici ya da koruma faktörü yüksek olan güneş kremlerinden sürmeden çıkarsanız eğer, dövmeniz kısa sürede solar ve renklerin yeşile dönme denilen renk bozulmalarına maruz kalabilir. Tüm bu detaylara dikkat edildiğinde uzun yıllar sağlıklı bir dövmeye sahip olursunuz.
Medikal Dövme
Medikal Dövme yara izi ameliyat izi gibi estetik açıdan hoş görünmeyen izleri uzman kişiler tarafından dövmelerin genelidir. Örneğin; meme kanseri olan bir hastanın göğüs ucuna orjinal memesine benzemesi için koyu kahve rengi ile dairesel dövme yapılır. Bu tarz durumlarda ikinci ve ya üçüncü defa rotuş yapmak gerekmektedir. Bu tarz dövmelerin mutlaka konusunda uzman olan kişilerce yapılması gerekir.
Kilo almak dövmenin görüntüsünü bozar mı?
Dövme esnasında kilonuz normal sınırlarda iken dövme yaptırdıktan sonra aşırı bir kilo almanız dövmenizin şeklinde bir deformasyona sebep olabilir. Dövme derinize işlendiği için o da artık sizin deriniz haline gelir. Nasıl ki birden kilo alıp vermek derinizde sarkmalara sebep oluyorsa dövmenizide aynı şekilde etkileyecektir. Genişleme ile birlikte dövmeniz gerilecek sonrasında ise kiloyu vermenizle birlikte derinizle birlikte sarkacaktır. Çünkü oda artık vücudunuzun bir parçası.
Dövme Kabuklanması ve Nedenleri ?
Dövme yapıldıktan sonra bir kabuklanma oluşmaktadır. Eğer kabuklanma yara tarzında oluyorsa dövmeniz mikrop kapmış olabilir. Kabuklanma çok derin olmuşsa eğer geri gönüşü olmayan deformasonlara sebep olabilir. Yaradan dolayı dövmenizin şeklide bozulabilir. Bu durumda bir doktora göstermenizde yarar vardır.
Dövme Sonrasında hemen duş almada herhangi bir sakınca var mı?
Dövmenizi yaptırdığınız ilk hafta içerisinde su ile temas etmesi çok fazla önerilmemektedir. Çünkü iğne ile yapıldığından dövme yapılan bölge biraz daha hassas olur. Fakat duş almanız gereken durumlarda ise dövme yaptırdığınız stüdyonun size vereceği losyon ve kremlerden kullanabilirsiniz. Bu da dövmenizi duş sonrasında yumuşatmasını ve gerilmemesini sağlayacakatır.
Dövme de enfeksiyon belirtisi görüldüğünde yapılması gerekenler ?
Dövmeniz yapıldıktan uzun zaman sonrasında üzerindeki sıcaklık hala devam ediyorsa ve ağrı yapıyorsa enfeksiyon kapmış olabilir. Bu tarz durumlarla karşılaşmanız durumunda dövmenicinizin önerceği anti bakteriyel krem ya da sprey lerden kullanabilirsiniz. Eğer durum ciddi boyutlarda ise bir doktora görünmenizde yarar vardır.
Sakızlardan çıkan dövmeler zarar verir mi?
Özellikle çocukların yaptığı bu dövmeler diğer dövmelerden daha tehlikelidir. Direkt olarak derinin yüzeyini kapladığından deri hiç hava alamaz. Çok uzun süre deride kaldığında ise deri hiç hava alamadığından kızarıklık ve kaşıntı yapar. Kaşıdığınızda ise açık yaraya dönüşür ve enfeksiyon kapma riski vardır.
Ten Renginin farklı olması dövmeye etkisi olurmu ?
Dövme insanlar arasında farklı farklı görüntülere sahip olabilir. Aynı dövme beyaz tenli insanda daha canlı renklere sahipmiş gibi görünebilir. Bunun da sebebi açık renkli boyalar hariç, koyu renkler beyazın üzerinde daha canlı ve belirgin durur. Aynı dövme daha esmer bir kişiye uygulandığında ise aynı canlılıkta durmayabilir. Sebebi ise açık tende koyu renklerin daha dikkat çekici olmasından dolayıdır.
Gebelikte geçici dövme yaptırmak sakıncalı mıdır?
Önceki zamanlarda kına, hamile bayanların kolay bir hamilelik dönemi geçirebilmeleri için yapılırdı. Bu şekilde doğacak olan çocuklarında sağlıklı olacağına inanılırdı. Günümüzde ise geçici dövme şeklinde uygulanan kına, hint kınasıdır. Ve içerisinde farkllı farklı bir çok değişik maddeler eklenmektedir. Bu da vücudunuzda farklı tepkimelere neden olabilir ve dolayısı ile bebeğinizide etkileyebilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hamile iken dövmenin hiç bir çeşidi tavsiye edilmemektedir.
Hamile iken dövme yaptırmak ne kadar doğrudur ?
Normal zamanlarda dövme yapılırken çok dikkat edilmesi gerekir. Bir de hamile iken dövme yaptırmak istiyorsanız eğer iki katı dikkat etmelisiniz. Kan yoluyla bulaşan ve tedavisi mümkün olmayan hepatit virüsleri öncelikle kendiniz için sonra bebeğiniz için çok tehlikelidir. Bu virüsler size ve bebeğinize geri dönüşü olmayan problemler yaşatabilir. Ayrıca hamilelik döneminde vücudunuz daha hassas olduğundan tehlikelere karşı daha açık durumdasınız. Tüm bu sebeplerden dolayı hamilelik döneminde özellikle kalıcı dövmeler yaptırmanız çok fazla tavsiye edilmez.

0 yorum:

Yorum Gönder